Ankis projekt – Arbetaren

Under de senaste veckorna har jag arbetat med projektet ”Att vara människa”. Rubriken satte omedelbart igång en hel del tankar och jag fick en kaskad av idéer. Här kommer jag berätta om processen från idé till färdigt.

Processen – Arbetaren

Det startade med en inre brainstorming av massor med olika idéer och jag såg framför mig olika typer av bilder, scener med människor mer eller mindre tydliga. Jag landade till slut i att göra en triptyk med tre bilder där man ser en människa vakna, göra sig i ordning och sen gå till jobbet. Tanken var att visa alla måsten i livet, alla plikter vi människor. Jag ville ställa frågan om var glädjen och leken finns mitt i alla måsten?

Skissade först tunt med grafitakvarell. Jag målade sen med ”St Petersburg” i kulörerna bränd cadmium lemon, umbra, ultramarin och en blandning av carmine och cadmium red. Jag målade på ett halvt A3 Canson-ark 300g. Bilderna fick vila i några dagar och med bra feedback från läraren har jag omarbetat bilderna en del för att det skulle bli som jag tänkt mig.

Under tiden letade jag efter intressanta korta texter som jag ville skulle passa till mina bilder. Letade på biblioteket och fann diktboken ”Acceleration” av Emil Boss. Han har i den boken skrivit om sitt arbete på systembolaget. Dikterna är skrivna på kassarullar. Jag valde ut tre stycken som jag tyckte passade till bilderna och vad jag ville förmedla. Till slut ansåg jag mig klar och var nöjd med bilderna, tyckte jag hade fångat och förmedlat det jag ville.

Processen

bilder på processen kring tema arbetaren

 

Processen är viktig, kanske viktigast av allt. Att låta det ta tid, få forma sig utan allt för mycket påtryckning utifrån. Mitt i processen famlade jag, osäker åt vilket håll jag skulle gå. Det är intressant att följa, att sätta ett frö och se hur det gror, växer och förändras. Man ser i projektet vad som håller och vad som i slutändan känns rätt. Nånstans handlar det om att hitta in till sitt genuina jag, att bilden kommer därifrån och går man för fort fram förlorar man sig.

”Arbetaren” – resultatet

bild på ankis triptyk arbetaren

Arbetaren

 

Text ur ”Acceleration” av Emil Boss

28. Jag har en vanlig arbetarlön. 50 procent av pengarna går till hyra och el. Tjugo procent går till mat till mig och min son. Tio procent går till busskort, hemförsäkring och avgift till fack och a-kassa. Kvar finns tjugo procent till kläder, leksaker, nöjen, resor, inredning, oförutsedda händelser, sparande. Tre tusen kronor. 

26. Medelklassbekanta säger: >> Vilket skitjobb. Du förtjänar bättre. Du borde byta. << Men arbete måste ju göras av någon. Vilka är de egentligen, människorna som förtjänar skitjobben? 

14. En vanlig psykologisk effekt av att inte kunna påverka sin egen tillvaro är att man till slut tappar förmågan att tvinga sig själv. Man vet inte längre vad man vill, bara vad man inte vill. Friheten förlorar så att säga sin frihet.

Det här inlägget postades i Bild- och konstlinjen distanskursen, Elevröst och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *