Annas projekt – Tak över huvudet

Mitt namn är Anna och ägnar just nu ett helt år åt konst och konsthantverk. Ett år fyllt med mening och sammanhang. Jag prövar på och fördjupar. Fyller i kunskapsluckor och nöter grunder. Träffar likasinnade och oliksinnade. Pluggar från arbetsrummet på lantstället, från en fåtölj på favvocaféet, från staffliet i ateljén eller var helst det passar bäst för stunden.

Eget projekt på temat ”Att vara människa”

I det här projektet ville jag utforska behovet av att skapa, viljan att ha det egna skapandet som sitt jobb och behovet av frihet. Och hur man förhåller sig till sina egna och andras synpunkter kring allt detta. Vad vinner respektive riskerar man om man gör det man vill/inte vill? Samhället/familjen/man själv?

Förarbete

Jag började med att skriva ner mina egna tankar kring ämnet. Sedan bläddrade jag i böcker och letade efter artiklar på nätet som kunde hjälpa mig vidare i tankearbetet.

Utforskandet av ämnet resulterade i att jag ville gestalta ”tomheten i att följa andras vilja hur man ska leva sitt liv”. Jag valde att måla bilder på uppgivna rum. Rum där livet inte riktigt levs, men där det mest basala finns, som tak över huvudet.

blyertsskiss på tak till triptyk

Små skisser, blyerts

Jag tänker att det finns ett starkt behov hos de flesta av oss av något mer. Kanske bara ett vackert hem. Det räcker inte med enbart tak över huvudet i förlängningen. Att vara människa inbegriper så mycket mer. Vi kan sitta i våra rum, mätta och torra, men om det sedan begränsar oss så blir ju alltihop lite poänglöst. Eller inte. Vi lider ju i alla fall inte fysisk nöd då. Eller gör vi det?

Genomförandet

Materialet jag hade valt inför detta projekt var oljepastell. Den första bilden tog förhållandevis lång tid att göra, hade svårt att få till färgerna och uttrycket jag var ute efter. De två sista bilderna gick mycket snabbare. Dels för att jag fick tänka att de bara skulle bli ”bra nog” på grund av tidsbegränsningen, dels för att jag redan hade satt tonen för uttryck och färger i första bilden.

Resultatet

Jag gillar hur de tre bilderna blev tillsammans. Att de förstärker varandra. Jag skulle kunna tänka mig att testa att göra bilderna i ett annat material också, kanske blyerts för att få dom riktigt avskalade.

oljepastellmålningar triptyk

Tak över huvudet
eller att tiga still i tomma rum

Vad jag lärde mig

Jag blev påmind om att man ofta kör fast någonstans i processen, men att det också ofta vänder och går lättare igen om man bara jobbar på. Att låta bilden (och hjärnan) få vila över natten kan dessutom vara väldigt hjälpsamt.

Det var också spännande att arbeta med en triptyk i åtanke och få fundera kring vad det innebär att jobba med en serie bilder.

Anna Johansson, Deltagare på Bild- och konstlinjen – Distanskursen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *