Blogg för vecka 43 – 2017

Tio veckor har gått sedan vi möttes i augusti, elva ambitiösa och målinriktade deltagare.

Jag har gått många kortkurser inom måleri men jag tror aldrig jag har lärt mig så mycket på så kort tid som under dessa veckor. Vi har fått utmana oss och när vi stött på svårigheter har vi inspirerats att jobba vidare för att lösa problemet och tack vare det komma vidare och utvecklas.

bild från utställning barndom

Fanny – Hanna – Angel
ställer ut

Den här veckan har handlat om att samla ihop de senaste veckornas arbeten och göra en utställning på strategiska platser i skolans lokaler. Vi resonerar om vad man behöver tänka på när man hänger en utställning. Bilderna ska t.ex inte ta ut varandra.

Vi börjar med förra veckans projekt Barndom och här finns några smakprov.

Dessutom gjorde två av deltagarna, Linda och Fanny S, varsin video som kommer att kunna ses via en QR-kod. Jättespännande!! (länkar kommer)

Perspektiv och komposition

Under veckan diskuterar vi perspektiv och komposition och Brita försöker få oss att förstå och tillämpa dess betydelse. Vi pratar om värdeperspektiv, som innebär att det som är viktigast är störst/ framstår tydligast i bilden.  Luftperspektiv och centralperspektiv är andra sätt att avbilda och göra en bild intressant. Vi övar genom att teckna av skolbyggnaden i ett tvåpunktsperspektiv.

Trompe l´oeil är franska och betyder ”att lura ögat”, ett sätt att måla som gör det omöjligt för ögat att avgöra om det är verkligt eller målat.

Värdeperspektiv
av Alicia

Komposition är att gå från delar till helhet där proportioner och format är viktiga komponenter.  Vi får välja två bilder/vykort där vi tecknar av de viktigaste formerna för att visa hur bilden är uppbyggd.

Gyllene snittet är ett sätt att dela en yta så det uppstår harmoniska proportioner i bilden, eller att matematiskt räkna ut var det mest väsentliga ska ligga i bilden.

Nästa vecka är det novemberlov och vi har i uppgift att tänka igenom vilka som är våra favoritkonstnärer.

Solveig Lind, Bild- och Konstlinjen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *