Blogginlägg av Cerefie Byrge

Det känns som en evighet sen jag började på Bild- och konstlinjen. Jag minns nästan inte vad jag har gjort, vad vi har gjort. Men när jag kollar igenom Ateljésamtalet så kan jag se att jag har hunnit med en del. Saker som jag då tyckte var nytt och kanske lite läskigt, men som nu känns mer självklara. Kanske är det därför jag inte minns vad jag har gjort, för att det har blivit mer självklart och en del av mitt skapande och min konst.

Cerefie i sin atelje

Varför sökte jag Bild- och Konstlinjen på distans?

När jag våren 2017 sökte Bild- och konstlinjen så kändes den perfekt för mig. Att det var vad jag behövde för att komma vidare i mitt konstnärskap. Jag kände mig redo att utforska mer, utmana mig själv på ett nytt plan. Och det var dessutom perfekt att den var på distans och halvfart, för det var precis vad som jag kände skulle passa bra. Jag ville inte flytta, men jag ville plugga konst. Toppen helt enkelt!

Första uppgiften

Första uppgiften var att göra ett självporträtt, jag hade aldrig gjort ett självporträtt innan. Jag minns det som att jag blev rätt stressad, men jag gjorde det. Jag gjorde ett som inte alls såg ut som jag, jag gjorde ett som skulle beskriva hur jag kände, vem jag är. Jag kallade porträttet “Eld i huvudet”

kritmålning

Cerefie – Eld i huvudet

Vad har jag gjort/lärt mig?

Året som har gått, utbildningen, har gett mig massor. Jag har släppt på spärrar, vågat öppna mig mer, ge mer av mig själv, kommit längre i mitt sökande efter mig själv.

Jag har fått lära mig olika typer av sätt att jobba på, t.ex. måla med kaffepulver, måla med tusch mha  en tråd, bildkombinationer, kontur teckning, olika typer av material t.ex. olja som jag trodde att jag inte skulle tycka om, men som jag älskar nu!

Jag minns att jag i perioder har suttit och skissat människokroppar till sent på kvällen, gjort fler och fler, försökt få en upplevelse av hur proportionerna ser ut.

Under en period jobbade vi under temat “Speglingar” och det temat fick mig att fundera så mycket över vad som speglar mig och vilka speglingar jag ger. Det blev så mycket större än bara en målning som sen skulle lämnas in.

Här under är: Bild kontur teckning, tusch målat med tråd och oljekrita, Spegling-uppgift och kaffepulver- och kolmålning.

Min konst i det här

I min konst ingår det mycket av mig och min vardag. Och det är just det som är så viktigt med konst, med min konst. Jag vill berätta något mer med mina bilder än bara själva bilden. Jag utgår mycket från färgkombinationer, jag vill att färgerna ska samarbeta och trivas.
Med hjälp av den här utbildningen har jag fått bättre gunder för att kunna uttrycka det. Jag har vart tvungen att öva och öva och öva och lämna in processbilder, få feedback av både lärare och klasskamrater.

Här under är ett porträtt i olja och en målning i akvarell.

Det kämpiga i processen

Många stunder har varit jättejobbiga och svåra och jag har ställt höga krav på mig själv, men det är ju en del av processen. Jag tror inte att tvivel måste vara något dåligt, utan det kan helt enkelt vara sunt. Jag tror inte att det är fel att ställa krav på sig själv heller, utan det hjälper till så att man kommer vidare, men det får inte vara orimliga krav!

Självporträtt

Vi fick en uppgift i början av året (2018) där vi skulle måla med olja och sen fick vi välja bland några alternativ vilket motivet skulle vara. Jag valde då självporträtt. Det har varit en spännande utmaning och väldigt tillfredsställande. Det har varit riktigt kul! Jag har tittat på en del youtube-klipp för att lära mig hur oljemåleri fungerar, men mest har jag bara testat och det har funkat. Sen får vi se hur målningarna ser ut om 10 år, kanske har det blivit sprickor, kanske håller dom fortfarande, haha.

Jag gillar att måla självporträtt, att få till blicken, att få se mig själv.

oljemålning

Cerefie – Självporträtt i olja

Det här självporträttet i olja är det första självporträtt jag gjort och första gången jag använder olja. Och det syns att jag har målat mig själv! Det är ju faktiskt fantastisk. Jag är nöjd och jag kan se att jag har utvecklats otroligt mycket under året på Bild- och Konstlinjen distans. Hurra!

Cerefie Byrge, Bild- och konstlinjen Distanskursen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *