Gästlärarvecka med Nike Åkerberg

Ännu en vecka har passerat med rusande fart. Plötsligt blev det liksom första december? Hur gick det egentligen till?

I veckan har vi gästats av Nike Åkerberg. Hon har examinerats i Köpenhamn och haft flera utställningar och projekt utomlands. För närvarande är hon lärare på folkhögskolan Östra Grevie i Skåne, samt en grundskola i Lund, och jobbar även ute i Köpenhamn. Det har verkligen varit oerhört inspirerande att få ha henne som gästlärare!

Lottas ateljesamtal med Nike

Fokus för våra veckan har legat på att måla med hjälp av foton som förlagor. En teknik som flera konstnärer har skämts för att de har använt sig av, tycks det. Att ha en förlaga i form av ett foto verkar ha varit näst intill skamligt, och har gömts undan i flera fall. Till exempel har Frida Kahlo, som annars har beundrats för sin frihet och fantasi i sin konst, använt sig av foton.

Nike berättade själv om sina upplevelser under hennes konstnärligt aktiva tid. Jag slogs verkligen av vilken otrolig sexism det finns i konstvärlden. Den som man tänker sig ska vara som en fredad zon från resten av samhället känns det otroligt påtagligt. Strukturerna verkar i högsta grad leva kvar.

Konstnärerna, som trots att det funnits kvinnor som målat, har varit ett manligt dominerad yrkesgrupp. Kvinnliga konstnärer har allt som oftast hamnat i sina mäns skugga. Många har också bidragit till deras konstnärsskap. Till exempel är det vanligt förekommande att fruarna har fått måla bakgrund i sina mäns tavlor, men inte fått någon uppmärksamhet för det, såklart. Möjligheten till tid, uppskattning och genom det utveckling har också varit ett manligt konstnärsprivilegium.

Nike berättade om att hon fick höra under tiden hon var gravid, att hennes konst skulle bli ointressant för att hon efter det bara skulle måla sitt barn. Det i sin tur skulle för det första automatiskt vara dålig konst, men det skvallrar om att konstvärldens kvinnosyn fortfarande verkar låst vid att kvinnan allra mest är en moder som inte ska kunna hålla på med konst.

Pigment och akryl

Det har varit spännande att testa en, för mig i alla fall, helt ny teknik: pigment. Till en början fick vi jobba på tapet, något som kändes mycket befriande för min del. Det var ett material det fanns mycket av, och som jag av flera skäl inte kände någon respekt för. Och enkelt att använda var det. Sedan övergick vi till duk, vilket till en början kändes mycket allvarligare. En annan viktig erfarenhet av denna veckan har varit att det är väldigt skönt att ge en bild ett visst antal timmar för att sedan gå vidare. Så att man blir färdig, och kanske inte tänker igenom en bild för mycket.

Genomgång gästlärarveckan

Jag är så glad för att jag har fått möjlighet till den här utbildningen. Inte minst för att jag har hamnat i en så fin och stöttande klass! Det är så roligt att få se vad vi har åstadkommit i veckosluten. Denna avslutades med en riktigt adventig brakfika! Nu blir det att åka hem och skriva upp pigment och medium på önskelistan!

Amanda Bråliden, Bild- och konstlinjen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *