Hannas KUA – Jobba i metall

En gång på gymnasiet provade jag att svetsa och minns att det var jättekul och att jag tyckte det var lätt. Har sedan dess velat gå en svetskurs eller iallafall få testa lite till. Och nu inför KUA-arbetet bestämde jag mig för att det var dags! Ytterligare ett sätt att skapa! Nytt material! Jag ville lära mig om metaller både ur ett konstnärligt perspektiv och rent teoretiskt.

Hanna svetsar

Metaller

Järn, stål, koppar, mässing, aluminium, bly, tenn – Hur ser de ut? Vad har de för egenskaper? Vad skiljer dem åt? Går alla att sammanfoga med varandra och hur?

Det finns grundmetaller och legeringar. Legeringar är metall utblandat med andra ämnen för att få andra egenskaper. Ex järn legeras(blandas) med många grundämnen t.ex kol, krom, nickel, mangan. Olika legeringar gör att järnet blir hårt, elastiskt, starkt, segt etc.

Bondjärn, är hårt, bräckligt och lättsmält. Smidesjärn har en annan legering och är hårt, smidbart, inte så lättsmält och segt. Järn rostar men Kan undvikas om järnet legeras med 18% nickel och 8% krom, vilket ger rostfritt stål.

Koppar Mynt är ofta kopparlegeringar. Den är rödaktig, har klar lyster, är smidbar och tänjbar.

Problemformulering

Det fanns vissa begränsningar för hur stora skulpturer jag kunde göra, på grund av vikten. Därför valde jag att göra flera små. Svetsa kunde jag heller inte göra när som helst – särbon vaktar mig inte bränner ner kåken 😉 och ont i fingrarna får jag…

Pappas verkstad är verkligen en riktig guldgruva när det gäller att få igång kreativiteten! Hittade gamla rörbitar, muttrar, plattor, vinklar, nycklar som jag kunde använda till mitt svetsprojekt. Dessvärre gick inte alla att använda då de var gjorda av koppar och mässing, då lärde jag ju mig det!

metallskulpturer

Hanna – Metallkonst

Dessa figurer har jag svetsat och skruvat ihop. Använt mig av MIG-svets och pinn-svets

Eftersom jag inte kunde svetsa utan tillsyn fick jag komma på ett annat sätt att skapa i metall. Så förutom svetsning har jag använt mig av metalltråd och hönsnät som jag har skulpterat i. Denna klänningen har jag gjort med koppartråd, ståltråd och järntråd. Jag gillar kontrasterna mellan koppartråden och järntråden. Koppartråden är blank och har en varm orangeröd färg och järntråden som är mörkgrå och matt.

skulptur

Hanna – Klänning i metall

Jag ville få en rörelse i klänningen. Hängde en kedja från galgen och tänkte att ”hur mycket rörelse det än blir så är kedjan ändå rak”. Kroppens mittlinje som det pratas mycket om i exempelvis yoga.

Reflektioner

Projektet har varit väldigt roligt! jag är nöjd med resultatet och har lärt mig massor.

Jag gick in i projektet med en övertygelse om att – svetsa, det skulle vara jättelätt. Jag kan berätta att jättelätt är det inte. Det krävs många timmars övning och mycket tålamod för att bli duktig på det.

Jag har lärt mig varför vissa metaller inte går att sammanfoga-smältpunkt. Lärt mig att se skillnad på metaller och lärt mig vad de har för egenskaper.

Det har varit ett roligt projektarbete och jag tror absolut att jag kommer fortsätta jobba i metall.

Hanna Hansson, deltagare Bild- och konstlinjen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *