KUA – Malin Johannesson

Karaktär och miljö

Mitt KUA – konstnärliga utvecklingsarbete – var tänkt att slå ihop ett undersökande arbete med att göra arbetsprover för ansökningar till höstens utbildningar som jag vill gå.

Frågeställningen jag ville undersöka var “Vad gör en karaktär eller miljö intressant?”.

Då KUA:t började var jag extremt omotiverad och saknade lust att skapa. Det tog två eller tre veckor in i projektet innan jag till slut gick till Brita och sa att det inte funkade för mig. Vi bestämde då att jag enbart skulle fokusera på att producera bilder till arbetsprover. Då kändes det bättre och jag kände mer lust för att skapa.

När KUA:t började eller strax efter det började så började jag läsa en bok som heter “The Courage To Be Creative” som är skriven av Doreen Virtue. Bara en bit in i den boken började tankar och funderingar väckas till liv hos mig. Boken tog mig med häpnad, då det kändes som författaren hade varit med under mitt liv och visste precis hur jag känt. Hennes ord gick rakt in i mig och fick mig att känna mig förstådd. Den boken gjorde att jag dök in i mig själv på nåt sätt, och där ändrades mitt konstnärliga utvecklingsarbete till att istället handla om självreflektion och att lära känna mig själv. Det handlade också om att lära mig själv att bli min egen bästa vän, att faktiskt vara snäll och förstående mot mig själv.

Från det att KUA:t tog en vändning inåt så har jag sysslat med egenvård, där jag verkligen försökt lyssna till mig själv och mina behov. Jag tillät mig själv släppa min ångest och säga nej till den inre självkritiska delen av mig själv. De två självporträtten som jag gjorde, gjorde jag dels för att det var något som krävdes som arbetsprov till en skola jag ville söka, men mest gjorde jag dem för att det var något som jag rent instinktivt kände att jag ville göra. Det blev självporträtt som speglade det jag kände just då, något som är svårt att sätta ord på, men som jag tror lyser igenom i självporträttens uttryck.

Bilderna som är med här i inlägget förklarar lite vad det blev jag gjorde under KUA-veckorna. Även fast jag inte fick gjort det projektarbete som jag ursprungligen tänkt mig, så är jag övertygad om att det nästan själsliga projektarbete som blev istället var något som jag verkligen behövde gå igenom, och jag är glad att jag gick igenom det. Det är till och med så att mitt konstnärliga utvecklingsarbete fortsatt även efter projektveckorna var slut, och jag tror att det är något som kommer fortsätta genom hela mitt liv.

Malin Johannesson, Bild- och konstlinjen

https://www.facebook.com/artofmalice/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *