Lindas KUA – Serier

Under vårterminen 2018 har vi jobbat med ett personligt projekt. Där valde jag att arbeta med serier och utforska olika serier tekniker.

Jag har alltid älskat att skapa karaktärer, världar och berättelser. Jag har även alltid älskat att läsa serier. Främst älskar jag manga. Det är därifrån jag drar den mesta av min inspiration.

I början av mitt projekt hade jag tänkt att göra en egen serie från grund och botten. Vid sidan av skulle jag även jobba med arbetsprover till Kvarnbys Serieskola. Men jag insåg snart att detta var för mycket arbete på för kort tid. Därför fick jag planera om.

Jag valde att fokusera på mina arbetsprover. Detta skulle vara mest lärorikt. Om jag gjorde min serie var jag vara låst till en typ av serie och teknik. Men när jag jobbade med mina arbetsprover kunde jag bli mer friare och testa olika slags stilar och tekniker.

Jag började med att skrapa ihop mina lösa idéer Jag behövde små idéer eller idéer som inte riktigt var färdigutvecklade. Sådant jag kunde testa mig fram med. Detta var svårare än vad jag tänkt mig.

Linda Fagrelius – Serieskiss

Jag började med att göra en liten historia om två av mina karaktärer i en typisk komisk situation för dem. Här lärde jag mig om komposition bland rutor på en sida och att inte göra två sidor som hänger ihop separat (för då såg de nästan likadana ut) dessutom att inte göra färdigt gubbarna och sedan göra bakgrund. Det var viktigast att göra en skiss först.

Linda Fagrelius – Growing Flower

Jag gjorde ett par svartvita serie strippar. Där testade jag först att göra en i tuschpennor, en i flytande tusch och en digitalt. Här lärde jag mig ytor, djup och mellan rum. Att ha en begränsad färgpalett är alltid en bra övning. Det var bra att ha en plan för det är svårt att måla över svart med svart.

Jag var riktigt stressad under större delen av arbetet men tillslut insåg jag att istället för att kämpa emot stressen varför inte dra inspiration från den? Hitta ett sätt att uttrycka mina känslor? Jag är ganska konkret av mig. Gillar inte symbolism och texter som måste tolkas för att förstå. Så jag valde att göra två sidor med bara en rutig sida med inspiration från Nina Hemmingsson. Själva stilen skulle inte vara märkvärdig utan det som skulle stå i fokus vad ord och känsla.

Jag gjorde många fler serier med olika tekniker. Jag tyckte att arbetet var roligt och lärorikt. Jag märkte fort att göra serier var en inte likadant som att läsa dem. Det går åt mycket mer kraft och energi till varje sida än vad jag först trodde. Det var inte bara att massproducera sidor så nu jag har jag mer förståelse nästa gång en web comic inte uppdatera så ofta.

Varje sida jag gjorde var en ny upplevelse och ett nytt äventyr. Varje streck jag drog och varje ord jag skrev hade en mening bakom sig och det var häftigt att uppleva. Jag har lärt mig mycket men jag har mer att lära. Serier i slutändan var något jag kan tänka mig att fortsätta arbeta med.

Linda Fagrelius, Deltagare Bild- och konstlinjen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *