Lottas projekt – Relationer

En av mina drömmar i livet har varit att få utveckla mitt skapande. För två år sedan hittade jag Bild och konstlinjen på Löftadalens folkhögskola. Efter lite tvekan, kan jag verkligen, är jag för gammal.. så tog jag beslutet att söka. Det blev ett fantastiskt år med mycket glädje, utmaningar, utveckling, nya tekniker och inte minst många nya vänner!

När läsåret närmade sig sitt slut kände jag att jag inte var klar! Bestämde mig för att söka till Bild- och konstlinjen på Distans. På detta sättet får jag en chans att fortsätta utvecklas och på samma gång få in mitt skapande i min vardag.

Nu har snart höstterminen passerat och vi arbetar med projektet ”Att vara människa”

Min process har sett ut så här

Jag började med att göra en brainstorming. För varje ide som dök upp gjorde jag tre små skisser som skulle hänga ihop, som en triptyk. Dessa gjorde jag med tusch och kritor på golvpapp.

Första skisserna

Jag kom fram till att för mig handlar det om Relationer i livet. Relationen till dig själv, till din familj, vänner osv. skapar möjligheter till att vara människa.

Därefter valde jag tre foton ur mitt galleri och bestämde mig för att måla in mig själv på nästan samma sätt i alla tre bilderna för att få fram en röd tråd.

Nästa steg blev att måla med gouache på golvpapp. Nu ville jag se hur jag kunde förenkla bilderna och vilken palett jag ville använda.

Skisser i gouache

Valde sen att måla med akrylfärg på akvarellpapper, fortfarande som skisser. Började med pensel, men kände att bilderna inte blev som jag önskade. Bytte till palettkniv istället och märkte då att mitt måleri blev friare och på så sätt mer intressant.

Fortsatte sen med akrylfärg fast på duk, men körde fast! Jag insåg då att de bilder som jag  kände mest för var de jag gjort  på akvarellpapper. Det blev därför dessa jag tillslut använde. Kanske fortsätter jag med dukarna i ett senare tillfälle.

Resultat tema Relationer

Jag letat efter citat för att förtydliga vad jag ville säga med bilderna. Sökte efter ord som Kärlek, Vänskap och Självkännedom, fastnade för tre Nalle Puh citat som säger allt!

målning kring ordet relationer: två människor nära

”Hur stavar man till kärlek? Du stavar inte till det, du känner det!”

målning till temat relationer: kompisar bredvid varndra

”Goda vänner kan göra allt tillsammans, men bara de bästa vänner kan göra ingenting tillsammans!”

målning till temat relationer: att vara med sig själv

”Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår!”

Reflektion

Under processen har jag lärt mig att jag skapar mer intressanta bilder när jag tänker att de bara ska vara skisser. Antagligen för att jag då avslutar i tid! Passar mig också bra att skissa många av samma fast i olika tekniker.

Jag har frågat personer i min omgivning vad dom anser ”Att vara människa” är och det har lett till flera spännande samtal. Det är nyttigt att ibland stanna upp och fundera på vad som är viktigt i livet!

Lotta Olsson

Deltagare på Bild- och konstlinjen Distans.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *