Malins projekt: Barn av längtan – Född till frihet.

Jag heter Malin och arbetar som lärare. Största delen av mitt liv har skrivandet och dans varit min stora passion. Att måla är däremot något ganska nytt för mig.

Att gå en konstkurs innebär att utmana sig själv att måla på ett lite annat sätt än vad man kanske är van vid. Tidigare har jag mest målat intuitivt, dvs utan att planera i förväg vad det ska bli. På kursen har jag börjat lära mig nyttan att tänka och planera i förväg.

Att planera

När vi fick temat till det här projektet funderade jag länge på vad det är att vara människa. Det är ju en stor fråga. Till sist kom jag fram till att vi människor ständigt längtar. Framför allt bär vi på någon sorts existentiell längtan, efter ett bättre liv, här i jordelivet eller kanske efter döden. Detta ville jag skildra. Texten till bilderna skulle vara ”Av längtan född”.  Jag ville visa människor som på olika sätt gav uttryck för någon sorts längtan. Jag ville att blickar och armar riktades åt olika håll för att visa hur vi sällan är nöjda med det vi har. Min tanke var att allt skulle se lite diffust ut, och målas med bara rött, gult och blått, samt vitt och svart. Först fuskade jag och gjorde bara enkla skisser där jag laborerade med komposition.

Skiss till triptyk - barn av längtan, född till frihet

Skiss till triptyk

Att förverkliga sin idé

Jag valde att måla med akryl. När jag började måla gjorde jag det utan att ha någon tanke om valörer, bara kulörer. Med hjälp av min lärare tvingades jag tänka till om hur jag hade tänkt det, men jag hade svårt att få till skissen så där diffust som jag tänkte mig. Till nästa gång ska jag bli bättre på att redan i skisstadiet experimentera med olika sätt att få fram vad jag vill.

Triptyk i akryl - Barn av längtan - född till frihet

Barn av Längtan – Född till frihet, akryl.

Det var nytt för mig att måla en triptyk. En sak som min lärare hjälpt mig att förstå är att jag måste veta vad som är viktigast i varje bild. Samtidigt är det helheten som avgör om det är lagom med ljus och mörka valörer. Under arbetets gång har jag ändrat en del av det jag hade i ursprungsskissen.

Det var skönt att bilden talade till mig och fick mig att göra förbättringar.  Stegen blev ett träd och kvinnan längst till höger i ett stort svart ”hål” fick synas endast som en vag figur i himlen. Det var när jag målade den nakna kvinnan i lila som en ny tanke växte fram. Vi människor, trots vår längtan efter något annat, är födda till frihet. Frihet att leva livet här och nu. Som vi vill. Då ändrade jag texten till ”Barn av längtan. Född till frihet.”.

Vad har jag lärt mig om processen?

Det jag har lärt mig av det här är att det är bra att tänka igenom arbetet ordentligt i förväg, men att man ändå kan vara fri att ändra efter hand.

Malin Eriksson, Deltagare på Bild- och konstlinjen på distans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *