Noras projekt – Att sakna en mormor

Jag heter Nora och går Bild och Konst heltid på distans, här är mitt projekt jag jobbade med under temaveckorna ”Att vara människa”.

Att sakna en mormor.

De fly så snart, de ljusa morgonstunder;
Då livets vårdag milt emot oss ler.
De fly så snart, men lär oss att därunder;
Akta på den nåd som livet ger.
Tack Mormor, för alla ljusa stunder.

konstbild i akvarell

Mormor 1 – Akvarell och tusch

Min mormor hade nästan alltid på sig en stickad vit kofta med grå katter när jag hälsade på. Det var min mormor som fick mig att älska mariekex och svartvinbärssaft, smultron på strå och frasiga våfflor med drottninggrädde. Långsamma dagar i lusthuset och den prunkande rosenbusken på baksidan i trädgården.

Hon gav mig ljuvliga sommardagar i ekan på Sundbornsån, stora buketter liljekonvalj och anekdoter från hennes år i USA. Hon lärde mig att kaffe är godast i tunna koppar, att knäckebröd ska finnas till alla måltider och att en för all del inte får bli kall om fötterna.

Det finns mycket som kommer påminna mig om mormor.
Vi var väldigt lika och delade på känslor av ångest och oro, men med sitt mod visade mormor mig hur man är stark inför den ängslan som bara finns inom en.

Med mormor, dog en del av mig. Men i mig, lever en del av henne kvar.

Mormor 2 – Akvarell och tusch

konstbild i akvarell

Mormor 3 – Akvarell och tusch

I mitt projekt har jag valt att fokusera på det plagg som jag så starkt förknippar med henne, koftan med katterna, och genom den undersöka känslan i det vi lämnar efter oss när vi dör. De tre bilderna behandlar tre olika tidpunkter i slutet av en människas liv, i livet, i sjukdom och efter bortgången.

Det är som att en bit av min mormors själ sitter kvar i koftan, även efter hennes död. 
I bilderna har jag tagit inspiration från fotografier jag tog under hennes sista år och använt mig av tusch och akvarell.

Projektprocess

Jag började med att göra en tankekarta och sedan göra skisser i kol med inspiration från foton. Sedan skissade jag i akryl, och började på målningar i akryl, men fick inte fram det resultat jag ville så då ändrade jag i min plan ganska sent i processen.

Jag fick idén att hålla det enkelt med linjer i tusch och dova toner i akvarell, så då testade jag det och blev mer nöjd. Jag lärde mig att det är svårt att lära sig en ny teknik (i mitt fall akryl) på så kort tid som två veckor, samtidigt som man ska skapa till ett projekt.

kolteckning

Första skissen i kol

 

akrylmålning

Första idén, bild i akryl

 

Nora Tysklind, Deltagare på Bild-och konstlinjen- Distanskursen.
Min egen webbplats: https://www.aklejafotografi.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *