Om kroki och mod

Den här veckan har jag introducerat svartvita tekniker i kroki till en modig, undersökande och nyfiken skara deltagare här på Bild- och konstlinjen på Löftadalens folkhögskola.

Koncentration i ateljén

Koncentration vid stafflierna

Alla som har prövat på att teckna kroki vet att det inte är så lätt alla gånger. Man utvecklar sitt seende och förmåga att teckna och blir ofta frustrerad. Mitt jobb är att på olika sätt, med olika tekniker öka förmågan att uppleva rum och mellanrum, sammanhang, ljus  och mörker och framför allt proportioner. Det kräver ett visst mod att nyfiket se en naken kropp kanske för första gången och att sedan teckna av den.

Vi har många genomgångar av bilder som deltagarna väljer ut under dagen.

Genomgång krokibilder

Genomgång av krokier tecknade med tusch

Genomgång av bilder tecknade med kol och vit krita på blått papper.

Genomgång av krokier – Ljus och mörker

Under tiden jag går omkring i ateljén ser jag en och annan bildsamling under borden – där de ligger säkrast. Ställningarna som modellen håller är kanske 1-2 minuter långa och bilderna samlas på hög.

Silhuetter i tusch

Under borden i ateljén samlas bilder på hög.
Här silhuetter i tusch.

Nästa vecka ska vi gå vidare till ett temaarbete som träning inför vårens projektarbete. Jag ska se om vi inte kan få upp en liten utställning av alla vackra bilder så att du får se hur vacker kroki kan vara.

kroki i tusch

Kroki i tusch

Som alltid känner jag mig ödmjuk inför det faktum att det finns människor som tycker att det här är så viktigt att de utstår så mycket frustration under tiden de lär sig nya saker. Men jag förstår dem; ett liv utan att kunna teckna och måla skulle vara så mycket gråare!

/Brita

Brita Wanngård Kursansvarig

Brita Wanngård
Kursansvarig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *