Processen viktigare än resultatet

Bild och konst på den här nivån var helt nytt för mig när jag började på folkhögskolan i höstas. Jag sökte enbart för att prova på att utveckla en annan konstnärlig sida av mig själv, och det blev – och är – fortfarande en spännande, om än ibland jobbig, resa.

I rollen som musiker känner jag mig trygg, jag kan förhålla mig till det mesta inom det området, jag vet vad jag behärskar, vad jag inte kan, vad jag tycker om etc. Här kom något helt nytt och jag famlade ordentligt i början. Jag visste inte hur jag skulle tänka, hur jag skulle närma mig uppgifterna, och jag hade fantastiska bilder i huvudet som jag absolut inte kunde få ner på papper. Ibland var uppgivenheten stor och jag undrade om det verkligen var något för mig. Det kändes som om jag stod vid ett fönster och tittade in i en värld jag absolut inte hade tillgång till men som lockade så mycket. Men med ”processen är viktigare än resultatet” som ledord kom jag igenom hösten, det blev mycket process, framför allt en inre och väldigt lite resultat.

Under våren fick vi börja måla med olja och det var som att saker äntligen föll på plats.

Här hade jag färger som jag trivdes med och jag blev nöjd med bilderna. Stegen var nu lätta in till min lilla ateljé. Jag målade djur, en bild per kväll och jag kände hur jag växte. Självförtroendet kom och jag fick nu någon slags punkt att utgå ifrån. Utifrån den kan jag nu testa mig fram, komma vidare, experimentera och våga misslyckas. Jag har tagit ett kliv in genom fönstret och är på väg!

Johanna Detert

 

Johanna Detert, Bild- och konstlinjen distanskursen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *