Speglingar – tematiskt arbete

Som en del i utbildningen tränar sig deltagarna på Bild- och konstlinjen att arbeta tematiskt; att inspireras av begreppet speglingar och sedan skapa med utgångspunkt från detta.

Under två veckor har alla arbetat med att måla i akryl. Hur man väljer att gestalta människor eller figurer med speglingar i fokus är upp till var och en. Tanken var att både pröva att arbeta utifrån en planerad bild, och att arbeta helt oplanerat från en inre känsla kring den planerade bilden eller temat speglingar i stort.

I fredags tog jag de här två bilderna av en av deltagarnas akrylmålningar. Samma men ändå inte som du kan se.

akrylmålning av dam som tvättar

Tvättdag 1

akrylmålning av dam som tvättar

Tvättdag – 2

Den första skapades utifrån en färdig idé och den andra skapades utifrån en känsla och vald färgpalett för att sedan bli till i flera lager på varandra.

Lotta har gjort båda målningarna och vi kallar dem lite vanvördigt för Före- och Efter- , då damen i den blå klänningen tycks ha åldrats väldigt från en bild till en annan. Huvudet som tycks ha ett eget liv över tvättgrytan hör inte till den andra bilden, men har använts för att undersöka utseendet på damen som är huvudperson.

Med lite olika utgångspunkt kan en och samma bild få två helt olika uttryck under tiden man undersöker komposition och färg och kanske framför allt materialet akryl.

Tack Lotta för att du låter mig visa en process!

Brita Wanngård, Kursansvarig på Bild&Konstlinjen

Om Brita Wanngård

Jag är bildlärare på Löftadalens Folkhögskola. Mitt jobb är att undervisa på Bild- och Konstlinjens Distanskurs i första hand.
Det här inlägget postades i Bild- och konstlinjen, Kursinnehåll och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *